POtravinová bezpečnosť

Cieľom udržateľného poľnohospodárstva je implementovať postupy, ktoré povedú k získaniu zdravých rastlín a zvierat, poskytnú bezpečné potraviny pre rastúcu svetovú populáciu a minimalizujú dopad poľnohospodárskych postupov na prostredie. Zároveň sú však poľnohospodárske postupy ovplyvnené ekonomickými tlakmi a ochoreniami, preferenciami spotrebiteľov, zemepisnou polohou, poveternostnými podmienkami a vládnymi nariadeniami. Po druhej svetovej vojne boli antibiotiká nasadené do chovov a začali byť používané na kontrolu rastlinných patogénov. Dôležité pokroky vo fágovej terapii boli zatienené rozšíreným používaním antibiotík na liečbu ochorení u ľudí, v chovoch či na kontrolu rastlinných patogénov. Toto nadmerné používanie v zdravotníctve a chovoch prispelo k celosvetovému nárastu baktérií s antimikrobiálnou rezistenciou (AMR).

Väčšina antibiotík je nešpecifická, pôsobí teda nielen proti cieľovému patogénu, ale aj proti iným baktériám prirodzene sa vyskytujúcim v prostredí či v rastlinnej alebo zvieracej mikroflóre. Infekcie rezistentné voči liečivám spôsobujú, že sú týmito rezistentnými baktériami každoročne zasiahnuté milióny ľudí – úmrtnosť je odhadovaná na 700 000 úmrtí ročne a toto číslo by mohlo do roku 2050 stúpnuť na 10 miliónov ľudí ročne, ak bude súčasný trend rezistencie na liečivá pokračovať. Veľkorysé používanie antimikrobiálnych prostriedkov v poľnohospodárstve môže viesť k zníženej účinnosti antibiotík v dôsledku napomáhaniu vzniku ľudských patogénov rezistentných na antibiotiká, čo povedie k zvýšeniu ľudskej morbidity a úmrtnosti, zvýšeným nákladom na zdravotnú starostlivosť a zvýšenému potenciálu na prenos a šírenie patogénov. Spoločne s dopytom spotrebiteľov po produktoch bez obsahu antibiotík viedla obľúbenosť organických produktov a zákaz antibiotík pre poľnohospodárske použitie v niektorých jurisdikciách k hľadaniu alternatív. Používanie fágov, ktoré infikujú a ničia baktérie, by mohla významne znížiť dopad používania antibiotík na prostredie v poľnohospodárstve, a zároveň potenciálne zvýšiť ziskovosť pomocou zníženia strát plodín alebo úmrtnosti zvierat v počiatočných štádiách chovného procesu.

Bakteriofágy (fágy) by mohli predstavovať alternatívu k antibiotikám slúžiacu na kontrolu bakteriálnej populácie. Ich jedinečné vlastnosti z nich robia veľmi sľubné, avšak náročné, antimikrobiálne prostriedky. Použitie fágov v poľnohospodárstve tiež predstavuje množstvo jedinečných výziev. Tento stručný prehľad obsahuje súhrnné informácie o najnovšom vývoji a perspektívach použitia fágov ako antimikrobiálnych prostriedkov pri pestovaní plodín či chove zvierat na úrovni farmy. Tiež sa venuje hlavným patogénom a príslušným fágovým terapiám.

Fágová Terapia

Bakteriofág, tiež neformálne nazývaný fág, je vírus, ktorý infikuje baktérie a archeóny a množí sa v nich. Bakteriofágy sa skladajú z bielkovín, ktoré obklopujú genóm DNA alebo RNA a môžu mať relatívne jednoduché alebo komplexné štruktúry. Ich genómy môžu kódovať už štyri gény, ale aj stovky génov. Fágy sa replikujú v baktériách po vstreknutí svojho genómu do ich cytoplazmy. Bakteriofágy sú jedny z najrozšírenejších a najrôznorodejších organizmov v biosfére. Bakteriofágy sú všadeprítomné vírusy, ktoré sa nachádzajú všade tam, kde aj baktérie. Odhaduje sa, že na planéte sa nachádza viac ako 1031 bakteriofágov, viac než všetkých ostatných organizmov na Zemi spoločne, vrátane baktérií.

Fágy sú široko distribuované na miestach, kde sa hojne vyskytujú ich bakteriálni hostitelia, napríklad v pôde či v tráviacich traktoch zvierat. Jedným z najhustejšie osídlených prirodzených zdrojov fágov a iných vírusov je morská voda, kde je možné v mikrobiálnom povlaku nájsť až 9×108 virónov na mililiter a až 70 % morských baktérií môže byť infikovaných fágmi. Fágy boli viac než 90 rokov používané ako alternatíva k antibiotikám v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, strednej Európe či vo Francúzsku. Sú považované za potenciálny spôsob liečby multirezistentných kmeňov mnohých baktérií. Zároveň sa však ukázalo, že fágy druhu Inoviridae môžu komplikovať biofilmy spôsobujúce zápal pľúc či cystickú fibrózu a chrániť baktérie pred liečivami, ktoré mali ochorenie zastaviť, čím podporujú dlhodobú infekciu.

Fágová terapia alebo vírusová fágová terapia označuje terapeutické použitie bakteriofágov na liečbu patogenických bakteriálnych infekcií. Fágová terapia má mnoho potenciálnych využití v ľudskej medicíne ako aj v zubárstve, veterninárnej starostlivosti či poľnohospodárstve. Ak nie je cieľovým hostiteľom fágovej terapie zviera, obyčajne sa miesto termínu „fágová terapia“ používa termín „biokontrola“ (označujúci biokontrolu baktérií sprostredkovanú fágmi).

Bakteriofágy sú omnoho špecifickejšie, než antibiotiká. Obyčajne platí, že sú neškodné nielen pre hostiteľský organizmus, ale aj pre iné prospešné baktérie, napríklad mikroflóru tráviaceho traktu, čím znižujú riziko oportunistických infekcií. Majú vysoký terapeutický index, čo znamená, že sa pri fágovej terapii neočakáva veľký počet vedľajších účinkov. Pretože sa fágy množia in vivo (v bunkách živých organizmov), je možné použiť menšiu účinnú dávku. Na druhú stranu však táto špecificita predstavuje aj nevýhodu – fág zabije baktériu iba v prípade, že sa jedná o baktériu konkrétneho kmeňa. V dôsledku toho sa často používajú zmesi fágov, ktoré zlepšujú šancu na úspech, prípadne sú odoberané vzorky a následnej sú identifikované a vypestované príslušné fágy.

Fágy majú obyčajne vyššiu úspešnosť než antibiotiká, ak je biofilm pokrytý vrstvou polysacharidov, cez ktoré antibiotiká zvyčajne nepreniknú.

projekt netfood

netFOOD je transparentný a zabezpečený systém na blockchain technológii slúžiaci na dohľadatelnosť a garanciu pôvodu potraviny pre spotrebiteľa, ako aj pre štátne autority. Slúži aj ako aktuálna databáza potravín v čase pre objednávanie, ktorá je k dispozícii pre verejný sektor za účelom podpory lokálnych výrobcov v spolupráci s Národným potravinovým katalógom (NPK) a pre účely charity  v spolupráci s Potravinovou bankou (PBS) s cieľom predchádzať plytvaniu potravinami. Vytvára priestor na predchádzanie plytvaniu aj pre B2B spoločnosti zaoberajúce sa výpredajom potravín tesne pred skončením ich doby spotreby.

netFOOD je vytvorený a aplikovaný na decentralizovanej a nezávislej blockchain technológii.

Majiteľom systému netFOOD je spoločnosť BioFutura, s.r.o. ktorá je zároveň poskytovateľom služieb systému pre všetky zúčastnené strany.

Učasť v systéme netFOOD je dobrovoľná a je na rozhodnutí  objednávateľa v akej šírke chce preukazovať pôvod svojho produktu.